Üdvözöljük a

A biztonság legyen az első! | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A biztonság legyen az első!

Szerző: Vathy Szonja | 2018. november 21.

A fűtési szezon ugyan már október 15-én elkezdődött, még mindig nem késő ellenőriztetni a tüzelőberendezéseket, az égéstermék-elvezető rendszereket.

Nyitott égésterű fűtőberendezések esetében a biztonságos üzemeltetés alap feltétele, hogy évente legalább egyszer megnézze, ellenőrizze egy hozzáértő szakember a berendezést.

Ezt a legcélszerűbb még a fűtési szezon előtt leszervezni, de amennyiben az idén erre még nem került sor, most sem késő megtenni. 

- A szilárd tüzelés esetében különös figyelmet kell fordítani a faanyagra. Ha nem volt elég ideje kiszáradni, akkor tüzelés során kicsapódik a víz a fából és pár hét alatt olyan mennyiségű kátrány rakódhat le a kéményben, mely intenzív tüzelés esetén begyulladhat. Ebből az okból keletkezik a kéménytüzek többsége, mely átterjedhet a födémre, a tetőszerkezetre is. Gáztüzelés esetén a szén-monoxid visszaáramlása jelenthet problémát, mely színtelen, szagtalan gáz, épp ezért nagyon fontos - az ellenőrzésen túl -, hogy felszereljünk egy megfelelő minőségű érzékelőt, ami jelez baj esetén. Ha valaki ezt nem teszi meg, de fejfájás, hányinger, levertség jelentkezik az ingatlanban élőknél, akkor mindenképpen kapcsolja le a berendezést, szellőztessen, és hívjon szakembert - szögezi le Bartos Tamás, a Kémény Zrt. vezérigazgatója, aki kiemeli: a megfelelő levegő utánpótlásra is figyelni kell. Ha az ingatlan tulajdonosa kicseréli a nyílászárókat, újat tesz be vagy egy második fűtőberendezés kerül az épületbe, akkor új gáztervet kell készíteni, különben az égéstermék könnyen visszaáramolhat a lakásba. 

- A karbantartás, ellenőrzés tehát rendkívül fontos! A megváltozott jogszabályi környezet miatt, ma már nem kötelességük a kéményseprőknek felkeresni az egylakásos ingatlanok tulajdonosait, ettől függetlenül Fejér megye területén mi igyekszünk mindenkit tájékoztatni a szolgáltatásainkról, tehát az eddigi gyakorlattól nem tértünk el. A különbség csak annyi, hogy most nem egy hivatalos papírt kap kézhez a tulaj, hanem egy tájékoztatót. Ezt követően a lakó maga dönt az ellenőrzéssel kapcsolatban. A magánszemélyeknek továbbra is ingyenes ez a szolgáltatás, a cégek, vállalatok pedig térítés ellenében rendelhetik meg - magyarázza a vezérigazgató. 

Mint mondja, tavaly több mint ezer életveszélyesnek minősített, és több ezer apró hibát tártak fel a szakemberek, így nem szabad félvállról venni az ellenőrzést. 

Aki most kér időpontot az évenkénti karbantartásra, annak körülbelül egy hetet kell várnia a kéményseprőre. Amennyiben egy új készülék behelyezéséről van szó - mivel itt egy alaposabb vizsgálat szükséges - közel három hét a várakozási idő.