Üdvözöljük a

A saját útját választotta | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A saját útját választotta

Szerző: Vathy Szonja | 2018. október 17.

Szintén az EuroSkills 2018 Budapest verseny megyei büszkesége Nagy Ádám János, aki ugyan Pest megyeiként vett részt a megmérettetésen, de korábban középiskolai tanulmányait Székesfehérváron, a Székesfehérvári SZC Vörösmarty Mihály Ipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában folytatta. Nagy Ádám János aranyérmet szerzett, épületasztalos versenyszámban, valamint az EuroSkills Budapest 2018 Nemzet Legjobbja kitüntetést szintén ő kapta.

 - Hogyan kötődik Székesfehérvárhoz, a megyéhez? 

- Rokonságom nagy része Székesfehérvári. Én is ott születtem, de Budaörsön laktunk szüleimmel. Fehérvárra nagyon sokat lejártunk nagyszüleim miatt, jól ismertem a várost kicsiként is. 2008-ban leköltöztem Palotavárosra nagyszüleimhez. Velük 4 évet éltem, amíg leérettségiztem a Vörösmarty suliban. Majd Édesapámhoz mentem szintén Székesfehérváron, ahol 3 évet éltem. Ezalatt kitanultam az asztalos szakmát a Vörösmartyban, és a Sárvári Kft-nél voltam gyakorlaton, majd 1 évet ott dolgoztam. Röplabdázni is Fehérváron tanultam meg, a Felsővárosi általános iskola tornatermében.

 

- A bútorasztalos szakma iránt mikor és minek hatására kezdett el érdeklődni? 

- Az asztalosság iránt már egész kiskoromtól érdeklődtem, a szobámban több volt a szerszám, mint a játék és tankönyv. Nagypapáim nagy hatással voltak rám ezen a téren. Bár egyik sem volt asztalos, a kézzel dolgozás örömét, szépségét át tudták nekem adni. A döntés hogy asztalos legyek nem volt könnyű, mivel szüleim egyetemet végeztek, és azt szerették volna, ha én is követem őket ebben, de az nem az én utam volt.

 

- Mit élvez a szakmában? 

- A szakmámban azt élvezem, hogy azt csinálom amit én szeretek. Szeretek új technikákat kipróbálni, és a kreativitásomat is kiélhetem asztalosként. Szerintem az nagy megelégedést tud adni a mindennapokban, ha az ember tudja hogy azzal foglalkozik, ami a szívébe van írva. Ebben Isten nagyon megerősített engem, és azt is látom, hogy azon van áldás, amit az ember őszintén csinál, és nem azért mert valaki más ráerőltette.

 

-  Minek hatására döntött úgy, hogy indul az EuroSkills versenyen? 

- A versenyről először a Sárvári cégben hallottam, ahol a mester fia korábban versenyző volt. Ők kezdték el a felkészítésemet, amiért a mai napig hálás vagyok, hogy bizalmat szavaztak nekem, és olyat láttak bennem, amiről én nem tudtam hogy ott van.

 

- Milyen volt a verseny? Hogy érezte magát? Milyen feladatokat kellett megoldania? 

- A versenyt fél éves intenzív felkészülés előzte meg, amit a Kaesz Gyula faipari (Bkszc tagintézménye) iskolában csináltam Simon Krisztiánnal együtt. Végig profi szerszámokkal dolgozhattunk a Festool és a Hdidakt Kft. jóvoltából, a faanyagból sem volt hiányunk. A feladatom anyaga Tölgy és Kőris volt, amiből komoly mennyiséget használtunk, mivel 9db keretet készítettem el a felkészülésen. Hatalmas élmény volt, mind a 3 napot élveztem a versenyen, ezzel együtt a nyomás is nagy volt, de abban nagyon sokat segített az Istenbe vetett hitem.

 

- Hogyan érintette, hogy aranyérmes és a nemzet legjobbja lett? 

- A győzelem hatalmas öröm volt, és nagyon nagy bennem a hála, rengetegen támogattak ebben.
Babanecz Csaba szakértőm támogatása, motiválása nélkül nem ment volna. A Nemzet legjobbja díjat bármelyik csapattársam megérdemelte volna, mindannyian hatalmasat küzdöttek a szakmájukban. Hálás vagyok hogy én kaphattam meg.

 

- Egy ilyen elismerő cím után hogyan, hova tovább a karrierjében? 

-Hamarosan szeretnék saját asztalos céget alapítani, és tervem hogy a pályaválasztó fiatalokat motiváljam abban, hogy válasszanak olyan szakmát, amit valóban ők szeretnének csinálni. 

 

Fotó: http://euroskills2018.com/