Az EU több mint 10 milliárd eurót fektet innovatív, tiszta technológiákba

Szerző: Erdősné Sz. Zsuzsa | 2019. február 27.

Az Európai Bizottság több mint 10 milliárd euró - mintegy 3200 milliárd forint - értékű, több ágazatot érintő beruházási programot hirdetett az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák kidolgozására, fejlesztésére és megvalósítására - közölte az uniós bizottság.

A program keretében támogatni kívánt kezdeményezések - a zöld munkahelyektől, a városok hatékonyabb tömegközlekedési rendszerein át, a csökkentett energiafelhasználású otthonokig - a zöldenergia- és egyéb erőforrások felhasználását segítik.


Mint az elhangzott, a Tiszta bolygót mindenkinek című, hosszú távú uniós stratégia segítségével - mely 2050-ig vázolja fel azokat az intézkedéseket, amelyek modern, versenyképes és klímasemleges gazdaság megteremtését célozzák - Európa vezető szerepet kíván vállalni a megvalósítható technológiai megoldások terén.

A klímasemleges gazdaság megvalósítása olyan területeken igényel együttes fellépést, mint az energiahatékonyság, a megújuló energiaforrások használata, a tiszta, biztonságos és összekapcsolt mobilitás, a versenyképes ipar és körforgásos gazdaság, a biogazdaság és a természetes szénelnyelők, a szén-dioxid-leválasztás és tárolás.

 

(Forrás: MTI)