Üdvözöljük a

Élesedik a turizmus törvény | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Élesedik a turizmus törvény

Szerző: Erdősné Sz. Zsuzsa | 2019. március 20.

Az idei évtől kezd élesben működni a turizmus törvény módosítása, amelynek eredményeként nyomon lehet követni a szálláshely-szolgáltatókat és azokat, akik szállást vesznek igénybe.

 

A törvényt kiegészítő kormányrendelet szerint a szállodáknak legkésőbb június 30-ig, a panzióknak szeptember 30-ig, a kempingeknek, üdülőházaknak, közösségi szálláshelyeknek és a magánszállás adást is magába foglaló "egyéb szálláshelyeknek" december 31-ig kell regisztrálni magukat a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. (MTÜ) üzemeltetésében lévő Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnál (NeTAK).

Az érintettek kötelesek telepíteni a szálláshelykezelő szoftvert is, hogy legkésőbb a regisztrációt követő hónap első napjától meg tudják kezdeni a folyamatos adatszolgáltatást a vendégeikről.

Ha a szálláshely-szolgáltató nem küldi az adatokat, az MTÜ az érintett hatósági ellenőrzését kezdeményezi az illetékes jegyzőnél.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ számára automatikus gépi kommunikációval küldött adatok csak statisztikai, adózási, marketingtervezési célokra lesznek alkalmasak, a szoftver csak a vendégek személyes adatokat nem tartalmazó adatait továbbíthatja. Ezekhez az adatokhoz az illetékességi területüknek megfelelően hozzáférhetnek majd az önkormányzatok jegyzői, a KSH és a NAV is.

A törvény szeptember 1-én hatályba lépő másik módosítása az eddigiekhez képest kitágítja a vendégekről a rendőrség számára folyamatosan és szabadon kereshetővé tett adatok körét. Az új rendszerben ugyanis a szállásadó által eddig is elkért személyes adatokat a NeTAK-hoz is használt szoftver automatikusan feltölti egy olyan tárhelyre, ahol nem csak a szállásadó, hanem a rendőrség is közvetlenül hozzáfér az információkhoz.

Ha a rendőrség részletes adatokra lenne kíváncsi, a cél megjelölésével adatszolgáltatást kérhet, amit a szálláshely-szolgáltatónak térítésmentesen teljesíteni kell, digitálisan. A rendőrségnek ezen kívül arra is lehetősége lesz, hogy a szállásadó, vagy bárki más tudta nélkül egyedi kereséseket folytasson a szállásadók által feltöltött adatokat tartalmazó tárhelyen.

A jogszabály kizárja, hogy egy vendég esetleg kamuadatokkal, vagy más adatainak használatával kibújjon saját adatainak rögzítése alól. A törvény ugyanis kimondja, a szálláshely-szolgáltató csak akkor fogadhat valakit vendégként, ha az előírt okmányokat bemutatta. Ennek hiányában meg kell tagadni a szolgáltatást.

 

Jogszabályi háttér:

2016. évi CLVI. törvény a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól, valamint a 237/2018. (XII. 10.) Korm. rendelet a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI. törvény végrehajtásáról.

 

Forrás: www.balatontipp.hu; www.index.hu