Üdvözöljük a

Építőipari bumm: csúcson a szakma, de ki fog dolgozni? | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Építőipari "bumm": csúcson a szakma, de ki fog dolgozni?

Szerző: Vathy Szonja | 2018. március 21.

Felfutóban van az építőipar, nagyszámú megrendelésük, projektjük van a szektorban tevékenykedő cégeknek, jelenleg maximális kapacitással dolgoznak a vállalkozók. A szakemberhiány ugyanakkor jelentősen hátráltatja a cégeket, van, aki már csak 2019-2020-ra tud újabb megbízást elvállalni. A megváltozott építőipari jogszabályokhoz is alkalmazkodniuk kell.

Körképünkben az építőiparban tevékenykedő vállalkozásokat szólaltattunk meg, hogyan vélekednek az építőipar kilátásait illetően, a 2018-2019 évekre az építőipari jogszabályváltozások tükrében; befolyásolja-e a cég stratégiáját, jövőképét a változás; illetve felkészültek-e az elektronikus közbeszerzésre?

Ma még nagyobb projekteket is képesek az építőipari cégek elvállalni, de egyöntetű a véleménye a szektorban tevékenykedő vállalkozóknak: kapacitásuk végén járnak, az ágazatot súlytó szakemberhiány rendkívüli nehézségeket okoz.

Az építőiparban tevékenykedőket érintik a 2018. január 1-jétől aktuális közigazgatási jogszabályváltozások is, melyek a szektorban is változást hoztak. Április 15-től kötelező az elektronikus közbeszerzési rendszer használata a közbeszerzési eljárásban mind ajánlatkérői, mind ajánlattevői oldalon. Vagyis az ajánlatok kizárólag a központi rendszeren keresztül, digitális formában nyújthatók be.

Kiemelt, építőipari tervezőket érintő változás továbbá az energetikai szabályozás, melynek értelmében az eddigieknél sokkal szigorúbb előírások vonatkoznak a lakóépületek hőszigetelésére.

 

Puska József, ügyvezető, EUDEAL Plusz Kft. 

"Az építőipar számára 2019 is jó év lesz, hiszen akkortájt ér csúcsra az uniós források pozitív hatása a szektorra. Azonban a 27 százalék áfa visszatérése, illetve az uniós források elhasználása okán 2020 már mínuszos is lehet, sok vállalkozás sorsát megpecsételve ezzel."

 

 

Nagy István, kereskedelmi igazgató, Nagy és Társa Kft.

Mint építőiparban tevékenykedő cég megszoktuk, bár nem örülünk a jogszabályi környezet gyakori változásainak. Ez hasonlatos a munkánkat szintén alapvetően befolyásoló szabványoknak is egyre felgyorsuló, immár sokszor már csak angol nyelven megjelenő új kiadásaihoz. 

 

 

Kaszti Tamás, ügyvezető, Klaszbau Kft.

Az építőipar jelenleg túlterhelt, és folyamatos kapacitás és szakemberhiánnyal küzd. Ennek enyhülése 2019-ben sem várható, azzal együtt sem, hogy a jelenlegi lakásépítési kedv erősen túlfűtött.

 

 

Kiss János, ügyvezető, Építő M+M Kft.

Az elektronikus ügyintézés bevezetésének szándékával, céljával az érintettek többsége valószínűleg egyetért. Amíg nem ismerjük, és meg nem tanuljuk alkalmazni, természetesen többletmunkával jár, de bízunk benne, hogy a végeredmény egy gyorsabb és egyszerűbb ügyintézés, kapcsolattartás lesz. 

 

 

Fodor János, ügyvezető, Fodor és Molnár Kft.

A CSOK nagy valószínűséggel egy-másfél éven belül kifut, a kampány jellegű intézményi beruházások - felújítások ez évben lecsengenek. A bizonytalan volumenű EU pénzek miatt is visszaesés fog bekövetkezni az építőiparban. 

 

 

Kőnigné Fodor Erzsébet, ügyvezető, Tetőcentrum Fehérvár Kft.

Az elmúlt évben megindult az építőipar növekedése. Úgy gondolom, hogy az építőipar fellendülése 2018-2019-ben is még folytatódik.  Ezek a változások jók a gazdaságnak, jó az egyénnek és persze a vállalkozásoknak is.

 

 

Bezák Péter, mb. cégvezető, Braun Kft.

A 2018-as évben Székesfehérváron körülbelül 700 lakóingatlan fog épülni, országszerte ez a szám 25000-re tehető. Azt gondolom, ez komoly nehézségeket és feladatokat ad az építőipari vállalkozásoknak, mind gyártói mind értékesítői oldalon, illetve további kihívást jelent a szektorban a szakember hiány is sajnálatos módon. 

 

 

A vállalkozók nyilatkozatait teljes terjedelemben a Gazdasági Kalauzban olvashatják, itt: Gazdasági Kalauz