Üdvözöljük a

Fiatalok Kárpátalján | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Fiatalok Kárpátalján

Szerző: Vathy Szonja | 2019. április 14.

Fiatal vállalkozók találkoztak Kárpátalján, a Kárpát-medencei Fiatal Vállalkozói Konferencia és Találkozó keretében, hogy üzleti kapcsolatépítés mellett napjaink aktuális gazdasági kérdéseiről, trendjeiről tanácskozzanak.

Kárpátalján, Makkosjánosiban került megrendezésre 2019. április 4-7. között a Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK) és a Kárpátaljai Fiatal Magyar Vállalkozók Szövetsége (KFMVSZ) szervezésében a Kárpát-Medencei Fiatal Vállalkozók Konferenciája és Találkozója, melyre a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is meghívást kapott.

A rendezvényre Felvidékről, Erdélyből, Újvidékről és az anyaországból, Magyarországról is érkeztek előadók. A résztvevők között jelen voltak a helyi, illetve a Kárpátaljai gazdasági élet képviselői, közszereplői és alapítványok, oktatási intézmények vezetői.

A rendezvény célja a Kárpátaljai térség jelenlegi gazdasági helyzetének és lehetőségeinek megismerése, valamint a gazdasági és ezzel a társadalmi élet felzárkóztatásához, fejlesztéséhez szükséges megoldások feltérképezése és kidolgozása.

A találkozóra jellemző volt az előrelépésre és újdonságokra való nyitottság. Szó volt a vállalati szervezetfejlesztésről, és hangsúlyozásra kerültek a közösségekben rejlő lehetőségek. A konferencia rávilágított, hogy a ma vállalkozóinak a jövőre készülve kell alakítani üzleti stratégiájukat, mindezt a digitális és online eszközök révén az aktív közösségi élet megtartása mellett. A jövő azoké a vállalkozóké, akik képesek ezeket az új eszközöket sikeresen alkalmazni saját termelésük, szolgáltatásuk vonatkozásában.

Bemutattak olyan, új, együttműködési példákat, mint a megosztás gazdasága, melyről Pataki Gábor, a Sharing Economy Szövetség alapító elnöke tartott előadást.

Az előadásokra és közös műhelymunkákra épített találkozó olyan témákat érintett, mint a munkaerőmegtartás és motiváció; új trendek a vállalkozások világában; szövetkezeti lehetőségek a Kárpát-medence területén; ukrajnai hitelszövetkezetek helyzete; székelyudvarhelyi tapasztalatok a közösségépítésről; magyarországi kertészeti szövetkezeti tapasztalatok; helyi termékek előállításának és értékesítésének lehetőségei; nemzetközi együttműködési programokban rejlő lehetőségek.

A konferencia eredményességét mutatja, hogy számos megoldás körvonalazódott a Kárpát-medencei vállalkozások együttműködéseire és fejlődési lehetőségeire vonatkozóan, valamint több lehetőséget is megmutatott Kárpátalja és a Kárpát-medencei vállalkozások jövőképének kialakításában.