Üdvözöljük a

Hamarosan új innovációs pályázatok jönnek | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Hamarosan új innovációs pályázatok jönnek

Már a második negyedévben megjelenhetnek azok az innovációs pályázatok, amelyekkel támogatáshoz juthatnak a mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint a nagyvállalatok és konzorciumi partnerként a felsőoktatási intézmények is. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal az egész országra kiterjedő fejlesztési lehetőségeket szeretne nyújtani.

A támogatások célja, hogy a vállalkozások versenyképességét erősítsék piacképes termékek vagy szolgáltatások fejlesztése révén. Várhatóan a költségeknek 60%-a, illetve 80%-a lesz elszámolható a bér, az anyag, a szolgáltatás, illetve az eszközök kiadásaira, de akár a piacra jutásra fordított összegek is leírhatók lesznek.

 

Négy fő irányvonal látható a megújuló hazai kutatás-fejlesztési és innovációs (K+F+I) pályázati rendszerben.

 

A négy tervezet egyike a mikro, kis- és középvállalkozásokat célozza, ezeknek várhatóan tíz-húszmillió forint vissza nem térítendő támogatás lesz elérhető. A kkv start innováció pályázatot azon kis cégek is elérhetik, amelyek korábban nem részesültek K+F+I támogatásban.

 

A második irányvonal a piacvezérelt K+F+I, amely a kkv-k mellett a nagyvállalatoknak, valamint konzorciumi partnerükként az felsőoktatási intézményeknek is elérhető lenne. Jelenleg 50–700 millió forint vissza nem térítendő támogatásról van szó, de kikötés, hogy a támogatásnak legalább nyolcvan százaléka a vállalkozásokhoz kerüljön.

 

A nyílt innováció irányvonala a nagyvállalatokat célozza, ám kkv-k is bekerülhetnek a körbe, ha egy nagy céghez csatlakoznak konzorciumi partnerként. Az ebbe a kategóriába tartozó pályázatokba is bevonhatók felsőoktatási intézmények, ám kizárólag szolgáltatás nyújtójaként. A vissza nem térítendő támogatás mértéke 10–150 millió forint lehet.

 

A negyedik csoportba kifejezetten a nagyvállalatok és a felsőoktatási intézmények konzorciumai tartoznak majd az ipar–egyetem együttműködés kategóriájában. A vissza nem térítendő támogatás maximális mértéke ebben a kategóriában már nyolcvan százalék, a pályázható összeg egy-hatmilliárd forint lehet. Az elnyert pénz nagy tématerületi, társadalmi kihívásokra létrejövő megoldások kidolgozására fordítható.

 

Lényeges az a jogosultsági feltétel, hogy a pályázónak legyen a 2018-as üzleti évre vonatkozó lezárt és közzétett beszámolója. Míg több pályázaton nem indulhatnak közép-magyarországi vállalkozások – mivel ez a régió a legfejlettebb –, az NKFIH Magyarország teljes területét célozza majd az új kiírásaival.

 

A pályázatok tervezetének részletes összefoglalóit a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. készítette és honlapunkon elérhetők az alábbi linkre kattintva:

http://www.fmkik.hu/hu/fmkik/nkfih-palyazatok-innovacio-16805