Üdvözöljük a

Innováció – Most a vállalkozókat kérdezték | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Innováció – Most a vállalkozókat kérdezték

Szerző: Erdősné Sz. Zsuzsa | 2019. február 20.

Vállalkozókat kérdeztek országos innovációs konzultációsorozatban. Február 5-én a Gazdaság Házába látogatott Szigeti Ádám innovációért felelős helyettes államtitkár (ITM) és Sebők Katalin kutatás-fejlesztési elnökhelyettes, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól (NKFIH).

Az országos konzultáció-sorozat célja, hogy felmérjék a vállalkozói igényeket. A február 5-én tartott rendezvényen elsőként magáról a fejlesztési hajlandóságról, az innovációs pályázatokról, és a megyei sajátosságokról hallhattunk beszámolókat. Elhangzott: nincs igazi kapcsolat a kis- és középvállalkozások, a kormányzat és a felsőoktatás között, valamint folyamatosan csökken a kutatók száma hazánkban.

 

Az előadások után a 2021. utáni fejlesztési időszakra szóló új, magyar nemzeti kutatás-fejlesztési és innovációs stratégia előzetes terveiről konzultáltak a helyi vállalkozók, valamint javaslatokat tettek arra vonatkozóan, hogyan segíthetné a kormányzat – a pályázatok és egyéb intézkedések révén -, és a felsőoktatási intézmények a cégek innovációs törekvéseit.

 

Többször elhangzott, hogy az innováció esetében az idő kulcstényező, épp ezért elfogadhatatlan, hogy a pályázataik elbírálására olykor évekig kell várni. Ugyancsak mindenki egyetértett azzal, hogy csökkenteni kell az adminisztrációs terheket és a pályázatoknak rugalmasabbaknak kell lenniük. A műhelymunka 5 kerekasztalnál folyt, ahol helyet foglaltak vállalkozók, köztük, akik már nyertek pályázatot, illetve a jövőben potenciális pályázók lehetnek, továbbá egyetemi kutatók. A beszélgetést Sebők Katalin elnökhelyettes moderálta. Az elhangzott véleményeket részletesen rögzítették, ezekről az országjárást követően kapunk visszacsatolást. A teljesség igénye nélkül az elhangzott javaslatok:

 

Az 1-es asztalnál ülők azt javasolták, hogy ne a pályázatba kelljen beilleszteni az aktuális projektet, hanem a támogatás igazodjon az ötlethez.

 

A 2-es asztalnál ülők szerint ésszerűtlen, hogy – bár számos, innovatív ötlet megvalósításának gátja a magas rezsiköltség – az mégsem elszámolható. A felsőoktatás és a cégek kommunikációját elősegítendő a csoport tagjai azt is felvetették: ésszerű lenne a kutatókat, - amennyiben időt áldoznak a vállalkozásokra - fizetett szabadnapokkal ösztönözni.

 

A 3-as számmal jelölt asztal szószólója szerint a 2021 utánra tervezett stratégia megfeledkezik a fiatal cégekről, hiszen a támogatások jó részéhez magas, hozzáadott, sajáttőke szükséges. A következő csoport azt javasolta, hogy a minisztérium hozzon létre egy adatbázist, mely a fejlesztés lényege alapján segít a megfelelő egyetemi, vagy éppen vállalkozói partner megtalálásában. Az 5-ös, asztal pedig azzal az ötlettel állt elő, hogy kormányzati szinten szorgalmazzák a multinacionális cégek és KKV-k együttműködését. Úgy vélik, hogy ez hosszútávon növelné a fejlesztési kedvet.