Üdvözöljük a

Innovációs pályázatok hamarosan | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Innovációs pályázatok hamarosan

Szerző: Buda Csilla | 2019. március 20.

A munkaerőhiány, valamint a robotika és az informatika fejlődése új feladatok elé állítják a magyar vállalatokat is. 

A hazai kutatás-fejlesztés és innováció pályázati rendszere is átalakul és a jövőben a piacvezérelt módon megvalósuló vállalati innovációs projekt támogatására kerül a hangsúly. - tudtuk meg Vitéz Krisztiántól,  a MAPI Fejlesztési Iroda zrt  hálózati igazgatójától. A cél a vállalkozások versenyképességének erősítése, piacképes termékek és szolgáltatások fejlesztése révén.

A közeljövőben várható felhívások kapcsán tervezett irányok bizakodásra adnak okot, különös tekintettel arra, hogy várhatóan jogosultsági elvárásként fognak megjelenni a múltbéli stabil gazdálkodási adatok a cégek esetében. Ezek a feltételek biztosítják, hogy a támogatásokat pénzügyi szempontból is életképes projektekre fordítsák, ami a források hatékony felhasználásának alapját jelenti.

Egyéb támogatások, várható irányok

A 2019-ben elérhető források köre egyfelől szűknek tekinthető, hiszen a 2014-2020-as uniós támogatások kiírásában Magyarország élen jár, másfelől számítani lehet a meg nem valósuló projektek visszacsorgó forrásaira és a hazai költségvetés terhére kiírásra kerülő pályázatokra.

A fő irányok az innováció, az IPAR 4.0, a digitalizáció és a hatékonyságnövelés. Várhatóan támogatásban részesülhetnek azok a területek, amelyek a piaci logika alapján is a fejlesztések alapját kell, hogy képezzék, nem csak a meglévő kapacitások bővítését, hanem jelentős hozzáadottérték-növekedést tesznek lehetővé.

Fontos terület a generációváltás előtt álló magyar cégek célzott támogatása, hogy mindaz az érték és tudás, amit ezek cégek előállítottak, a jövőben is hazai tulajdonban maradjon