Üdvözöljük a

Közzétette a NAV a 2019-re szóló ellenőrzési tervét | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Közzétette a NAV a 2019-re szóló ellenőrzési tervét

2019. március 11.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is meghatározta, melyek azok a területek, amik ellenőrzésére idén különös figyelmet fordít. A tervben szerepel többek között az internetes, a gépjármű-kereskedelem, az alkalmazottak bejelentése, a vám- és jövedéki szabályok betartása, valamint az online számlaadat-szolgáltatás ellenőrzése is.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzéseinek elsődleges célja 2019-ben is a költségvetési bevételek védelme, a rejtett gazdaság és az adóelkerülések visszaszorítása, valamint az önkéntes jogkövetésre ösztönzés – olvasható a hatóság közleményében.

 
A NAV ellenőrzései a jogkövető magatartást tanúsító adózókat segíti, ugyanakkor fontos a jogszabályokat szándékosan és súlyosan megsértő adózókkal szembeni határozott fellépés.

 

A NAV ellenőrzései három fő területre koncentrálnak: jelentős költségvetési kockázatot jelentő adózói körök és tevékenységek ellenőrzése; a kiemelt adózók ellenőrzése, és az önkéntes jogkövetés támogatása.

 

A NAV kockázatelemzései alapján kiemelt figyelmet fordít idén az építőipari vállalkozásokra, a személyszállítókra, a szálláshely-szolgáltatókra, a szerzői jogvédelemhez kapcsolódó jogsértések felderítésére, az „adózatlan” jövedéki termékek feketepiacának visszaszorítására, áfa-csalással bonyolított zöldség- és gyümölcs-kereskedelmi ügyletek visszaszorítására.

 

Kiemelt cél továbbá a munkaerő-kölcsönzéssel összefüggő, nemzetgazdasági szinten is jelentős értékben elkövetett visszaélések, a „foglalkoztatói” láncolatok folyamatos feltárása.

Az online pénztárgépeken, Online Számla rendszeren, kezelőszemélyzet nélküli automatákon, illetve az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszeren (EKÁER) keresztül érkező valós idejű adatok elemzésével a NAV-nak lehetősége van az adóelkerülés azonos idejű feltárására, az adókijátszásra specializálódott társaságok kiszűrésére és a meg nem fizetett adóbevételek fedezetének biztosítására. Idén ezek felderítését is tartalmazza a 2019-es terv.

 

A NAV továbbá folyamatosan ellenőrzi a személyi változással érintett vállalkozások körét, a webhelyeket és a webáruházakat; a gépjármű- és gépjárműalkatrész-kereskedőkőket, illetve a fémkereskedelemben tevékenységet végző vállalatokat.

 

A NAV továbbra is előre jelzi honlapján az Adótraffipax rovatban, hogy mely időszakban és helyszíneken végez jogkövetési vizsgálatokat és tart próbavásárlásokat.