Üdvözöljük a

Tapasztalat és várakozás: Fejér megyei vállalkozók az EU-ban | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Tapasztalat és várakozás: Fejér megyei vállalkozók az EU-ban

Szerző: Vathy Szonja | 2019. május 15.

Hazánk 2004. május 1-jén, kilenc másik országgal együtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A Gazdasági Kalauz májusi lapszámában Fejér megyei vállalkozások vezetőit kérdeztük arról, mit hozott számukra az elmúlt 15 év uniós tagsága, mire számítanak az elkövetkezendő években? Gazdasági Kalauz

A 2004-ben csatlakozott tíz tagállam 2004 és 2020 között 365,2 milliárd euró értékben részesül az európai strukturális és beruházási alapokból, ami átlagosan a bruttó hazai termékük (GDP) 2,6 százalékát teszi ki évente.

Az Unió vállalkozáspolitikájának középpontjában a vállalkozások versenyképességének erősítése, továbbá a gazdasági növekedés előmozdítása és a munkahelyteremtés áll, törekszik a vállalkozásbarát üzleti környezet kialakítására. Nagy hangsúlyt fordít az innovációk támogatására, mind pályázati források rendelkezésre bocsátása, mind a megfelelő innovációs ökoszisztéma kialakítása révén. Jelentős vállalkozásokat támogató szervezetek működnek Európai Uniós támogatással, többek között a kamaránál elérhető Enterprise Europe Network.

A cégek egyaránt tapasztalhattak pozitívumokat, amiket az EU-hoz való csatlakozás jelentett számukra és szembesültek új kihívásokkal, amiket a szabadpiac, a verseny erősödése hozott magával.  

Májusi lapszámunkban Fejér megyei vállalkozások vezetőit kérdeztük arról, hogy számukra mit hozott az elmúlt 15 év uniós tagsága és arról, hogy mire számítanak az elkövetkezendő években e tekintetben.

 

Belegrai Péter, ügyvezető, MOTE Kft.

Visszatekintve az elmúlt 15 évre, cégünk számára lehetőségeket, de váratlan nehézségeket is jelentett az uniós csatlakozás. A nyitást követően lehetőségünk adódott olyan piaci szereplőkhöz eljutni, akikkel a csatlakozás előtt nem tudtunk kapcsolatot létesíteni, gondolhatunk itt exportra és importra egyaránt. Ezek közül több céggel is sikerült - a sikeres kapcsolatfelvételt követően – együttműködést létrehozni. A megnövekedett rendelésállomány teljesítéséhez szükségessé vált a kapacitásbővítés, melyhez találtunk különböző forrásokat is, de nehézséget okozott a legtöbb magyar KKV-re jellemző tőkehiány. Mindezekkel együtt kirajzolódott egy pozitív jövőkép, egy fejlődési irány.

A lehetőségek mellett azonban nem csak az unió területén, de a belföldi piacon is egyre több uniós, nálunk tőkeerősebb versenytárs jelent meg, ezzel komoly versenyhelyzetet teremtve az általunk már jól ismert, hazai területen is. Ezek a cégek többnyire a hazánkba települő multinacionális cégek kapcsolataiként jelentek meg, mellyel egyidőben világossá vált számunkra, hogy a korábbi várakozásainkkal ellentétben nem lesz egyszerű utat találni beszállítóként a nagynevű vállalatokhoz. A magyar vállalkozások előnyére válna az integráció folytatása és erősítése gazdasági szempontból.

A versenyhelyzetet fokozva napjaink komoly kihívásai közé tartozik a munkaerőhiány és a kötelező béremelések okozta költségnövekedés, melyeket a legtöbb esetben nem tudunk érvényesíteni a termékeinkért kapott árakban. Fontos lenne egy kiszámítható és tervezhető gazdasági környezet. A cégek fejlődésének kulcsa lehetnek az új digitális megoldások, az innováció a cég szervezetében és technológiájában egyaránt, de a már említett tőke- és munkaerőhiány nagyban meghatározza a lehetőségeket. Sokat jelentene a hatékonyabb forrásfelhasználás, valamint a kormányzat, a multinacionális cégek és KKV-k hatékonyabb együttműködése.

 

 

Cserta János, ügyvezető igazgató, Alba-Zöchling Kft.

1989-ben alapítottuk meg az Alba-Zöchling Kft-t nehéz, némileg kaotikus gazdasági körülmények között. Cégünk az évek múlásával fejlődött mind gazdasági, mind pedig infrastruktúrális területen, ennek látható következménye volt a Sóstó Ipari Park területén az elsők között megépített irodaházunk és raktáraink.

Az Európai Unióhoz 2004-ben való csatlakozásunk nem csak az Államnak és az állampolgároknak hozott fejlődést. Kinyílt számunkra a Gazdasági Közösség piaca. Egyre több nyugat európai multinacionális cég épített ki gyártó bázist Magyarországon. Ezeknek a cégeknek az alkatrész beszállítását, kiszállítását, raktározását meg kellett oldaniuk, melyben partnerként aktívan részt vettünk. ISO Minőség- és környezetirányítási rendszerünk bevezetése magával hozta a partnereink bizalmát, és a megbízásaik számának növekedését.

Korszerűbb eszközökhöz juthattunk hozzá és így fejleszthettük tovább a szolgáltatásainkat. Pontos és fontos információkhoz tudtunk hozzájutni az Európában zajló gazdasági folyamatokról, a szakmai ágazatunkat érintő szabályozásokról. A bankszektor bővülése is lehetőséget nyújtott Cégünk folyamatos fejlődési lehetőségeire.

A csatlakozás előtti időkben a szállítmányozást és fuvarozást végző cégek időben történő áruszállítása, fuvarozása nagymértékben függött az egyes államok területén működő vámhivatalok munkafolyamatainak rugalmasságától, gyorsaságától. A csatlakozás magával hozta a Vámunióhoz való csatlakozást is, ez a tény nagymértékben felgyorsította az áruk leszállításának, fuvarozásának tranzitidejét. Ezáltal több megbízást tudtunk fogadni partnereinktől, és ezeket a megbízásokat rövidebb idő alatt tudtuk teljesíteni, ez a tény nagymértékben hozzájárult Cégünk gazdasági fejlődéséhez.

Mit várunk az elkövetkező 15 évben? Az Unió további bővülését; hatékony eredményes működést és megelőzést a gazdasági recesszió területén.

 

Gruming László, ügyvezető, Motor Mechanic Kft.

Sajnos a koromnál fogva hajlamos vagyok a nosztalgiázásra. A vállalkozói korszakomat 1984-ben, 35 éve kezdtem. Voltak elképzeléseim és elvárásaim magammal, de az akkori gazdasági környezettel szemben is. Maradjunk annyiban, hogy érdekes világ volt. Jött az újabb korszak, a rendszerváltás. Újabb elvárások. Privatizáció, munkanélküliség, sok értelmetlen kényszervállalkozás. 2004 újabb korszak, beléptünk az Európai Unióba. Megcsillant a fény az alagút végén. Sokan, jó magam is elérkezettnek láttuk az időt a cégeink fejlesztésére. Mire mindent kigondoltam, százszor átszámoltam, jött 2008, egy korszak vége egy újabb kezdete. Közben eltelt 24 év és 54 éves lettem. 2010-ben jött el az idő, most, vagy soha, utoljára megpróbálom a céget fejleszteni. Uniós támogatásból és jó sok forintalapú hitelből belevágtam. Újabb uniós támogatás eszközfejlesztésre, újabb a tanuló képzésre és nem utolsó sorban munkahelyek támogatására. Mindig csak olyan vállalásokat tettem, amihez a szükséges önrésszel rendelkeztem és biztos voltam, hogy teljesíteni tudom. Újra láttam a fényt az alagút végén. A mai napon azt mondhatom, hogy az uniós támogatásoknak köszönhetően gazdaságilag megerősödve jöttem ki a történtből, utólag már tudom, jól döntöttem.          

65 éves koromban, másfél évvel a nyugdíjazásom után már nem gondolkodok elkövetkező 15 évben. Elégedett lennék, ha mindig a holnapi nap lenne jó. (de az sokáig) Anyagilag már nem szeretnék az unióra támaszkodni. Jöjjenek a fiatalok. A gondokat már nem a pénz a tőke, hanem a szakemberek és a tanulók hiánya jelenti.Mint minden területen, a szolgáltató iparban is fontos a kiszámítható, egyre erősödő gazdaság, a versenysemlegesség és nem utolsó sorban a fizetőképes kereslet. Amennyiben ez megvalósul, akkor a cégem is talpon marad és biztos megélhetést nyújt munkatársaimnak és a családomnak.

 

Jüllich Ádám, elnök Jüllich Glas Holding Zrt.

Az uniós csatlakozással nagymértékben leegyszerűsödött az import /export ügyintézés, és könnyebben elérhetővé váltak a nyugati célpiacok, valamint potenciális beszállítók is nagyobb érdeklődést mutattak magyar üzleti kapcsolatok kiépítésére.

Cégünk már a 90-es évek elejétől az egyik meghatározó üveg- és segédanyag importőr volt, ez a folyamat a csatlakozással tovább erősödött. Kivitelünk is emelkedett Ausztria, Németország, Szlovénia és Szlovákia irányába, harmonizált szabványoknak és minőségi rendszereknek köszönhetően új üzletágak felé is tudtunk nyitni, példaként említve a műszaki és autóipari üvegfeldolgozást.

A logisztikában is érezhető fejlődés indult, mivel a határok átlépése gyorsabb lett, így a rendelt áru leszállítása is pontosabb, kiszámíthatóbb, mint a csatlakozás előtt volt.

A következő évtized talán legnagyobb kihívása a megfelelő munkaerő megtalálása és megtartása. Ezért minden cégnek szüksége lesz hatékonyság növelő intézkedésekre, a digitális megoldások, az automatizált gyártás fogja az elkövetkező éveket meghatározni. Hazánknak növelni kell a versenyképességét a globalizálódó piacon és ehhez szükség van beruházásokra, innovatív fejlesztésekre. Bízunk benne, hogy a gazdasági, politikai környezet további lehetőségeket biztosít a kis és középvállalatok fejlődéséhez. Családi vállalkozásként fontos számunkra, hogy stabil hátteret, jövőképet biztosítsunk az itt dolgozó generációknak.

 

Minárovits János, ügyvezető Albacomp RI Kft.

Mindenképpen hozott változást az elmúlt 15 év. Érezhető volt ez a pályázati pénzek megjelenését követően, mivel Magyarországon ez ilyen mértékben nem volt, ez sokat segített a cégnek. Másrészt a schengeni csatlakozással a határok átjárhatósága is támogatta a vállalkozások érvényesülését.

Remélem, hogy továbbra is az Unió tagjai maradunk, és az ezzel járó lehetőségek, K+F+I források továbbra is rendelkezésre fognak állni, még ha nem is olyan mértékben, mint az előző időszakban. Cégünk totális paradigmaváltáson – teljes tevékenység- és termékcsalád váltáson - megy át, ami az elkövetkező 5-10 évben meghatározza működésünket. Úgy érzem, hogy jó döntéseket sikerült hoznunk és jó piaci szegmenseket céloztunk meg.