Üdvözöljük a

Új kormányzati stratégia a hazai kkv-kért | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Új kormányzati stratégia a hazai kkv-kért

Szerző: Vathy Szonja | 2019. május 9.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) országos konzultációsorozatot indított, melynek székesfehérvári állomásaként, 2019. május 9-én, a Gazdaság Házában, huszonöt Fejér megyei vállalkozóval konzultált Szepesi Balázs, az ITM gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára. 

Az eddig mintegy 500 hazai vállalkozás vezetőjét elérő programsorozat célja az új KKV 4.0 kormányzati stratégia ismertetése és megvitatása. Magyarország versenyképességének erősítésében kiemelt szerep jut a kis- és középvállalkozásoknak. Az új kormányzati stratégia – a hazai kkv szektor helyzetbe hozásáért – társadalmi egyeztetésen van, várhatóan május végéig elfogadják.

A KKV stratégia fórumon ipari termelő, szolgáltató, kereskedő és turizmus ágazatokból vettek részt vállalkozás vezetők, köztük többen generációváltó gazdálkodók, fiatal vállalkozók, ill. exportképes vállalatokat.

Belegrai Péter, FMKIK elnökségi tag, a MOTE Kft. ügyvezetője a rendezvényen elmondta, Magyarországon a cégek számát tekintve a kkv-szektorba tartozik a vállalkozások közel 99 százaléka. Hozzátette, a foglalkoztatottság tekintetében ezen vállalkozások alkalmazzák a hazai munkavállalók bő 70 százalékát, amelynek belső megoszlása a következő: a szolgálató iparban dolgozik a kkv-k által foglalkoztatottak négyötöde. A maradék pedig fele-fele arányban az építőiparban és a feldolgozóiparban. Rendkívül fontos tehát, és a rendezvény maga is arról szólt, hogy ezeket a kkv-kat hogyan, milyen eszközökkel lehet versenyképessé tenni. Belegrai Péter, aki maga is cégtulajdonos és cégvezető, a kkv-szektor versenyképességét meghatározó egyik fő pontként említette a digitális átállás témáját. A másik a generációváltás problémaköre, amely Magyarországon öt-tíz éven belül válik aktuálissá – és amelyet a hazai vállalkozásoknak közel 80 év kihagyás után, újra kell tanulniuk. Itt a kamara célja, hogy a nyugat-európai példák nyomán információs segítséggel álljon a hazai kkv-k rendelkezésére.

Fontos feladatnak tartja a kormány a magyar vállalkozók generációváltásának és a kkv-k digitalizációs előrelépésének támogatását. A készülő kkv stratégia – többek között – a vállalkozóbarát adózási és szabályozási környezet kialakítására, az innovációs és digitális képességek fejlesztésére, a finanszírozási lehetőségek növelésére és a családi vállalkozások generációváltásának támogatására fókuszál.

 

Forrás: Fejér Megyei Hírlap 2019. május 9-i lapszám és fmkik.hu