Üdvözöljük a

Villamos energia vállalkozásoknak | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Villamos energia vállalkozásoknak

Szerző: Vathy Szonja | 2018. november 21.

Korábban már foglalkoztunk a hazai energiapolitikával, energiaszolgáltatással, vállalati- és lakossági energiavételi lehetőségekkel. Folytatásként a vállalkozások számára kínálunk közérthető információs anyagot, villamos energia témában, Nagy István energetikai szakember, a Nagy és Társa Kft. kereskedelmi igazgatója tolmácsolásában.

Ma Magyarországon a lakosság pozitívan kivételezett energiafogyasztó. Egyrészt nem fizet érzékelhető rendelkezésre állási díjat, azaz, ha nem fogyaszt, nincs ilyen jellegű költsége. Ezenfelül a villamos energia egységár igen kedvező: E-on területen bruttó 37,75 Ft, de havi 110 kWh-ig van egy ennél is kedvezőbb, mindössze bruttó 35,31 Ft-os egységár. A lakosság jellemzően még éjszakai „B” tarifát és fűtési „H” tarifát használ, mindkettőnek bruttó 23,54 Ft/kWh az egységára.

A vállalkozások esetén 3x32 A felett egészen másként van. Egyrészt megjelenik a kapacitási díj a rendelkezésre álló teljesítmény után. Bár különböző konstrukciók vannak, általánosítva elmondható, hogy jellemzően ez a díj majdnem az összes költség fele. Például 3x40 A után 194.160 Ft/év, amit akkor is ki kell fizetni, ha egyáltalán nem vételez áramot a fogyasztó. Látható, mennyire fontos hogy jól meg tudjuk becsülni a szükséges legnagyobb teljesítmény igényünket és ezt az értéket kössük le. Ha alulbecsüljük, leold az áramszolgáltatói teljesítménykorlátozó berendezés, áram nélkül maradunk és gyakran kell kijárnunk „felnyomkodni” a kismegszakítót, vagy cseréltetni a késes biztosítót. A nagy fogyasztóknál minden megy ugyan tovább, de nagy büntetéseket fizetünk teljesítmény túllépés miatt. Ha viszont túlbecsüljük, akkor nagy pénzeket fizetünk fölöslegesen minden hónapban.

Ezen túl, ha a vállalkozásban motorok vagy számítógépek, szünetmentes áramforrások találhatók, ezek meddő teljesítménnyel terhelik a hálózatot, amit a fogyasztásmérő mér és, amiért ismét minden hónapban külön fizetni kell. Nagyobb vállalkozásoknál ezért érdemes fázisjavító berendezést terveztetni, megrendelni és felszereltetni. Ezek igen sokfélék és a megfelelő berendezés kiválasztása is alapos műszaki szaktudást igényel.

A vásárolt villamos energiát lehet alapdíjasan, de lehet teljesítmény díjas elszámolásban is vételezni. A különbség a költségelemek eloszlásában van, ha az egyik kedvezőbb, a másik kevésbé az. Meg kell találni a fogyasztó szokásainak megfelelő optimumot.

Magát a villamos energiát, a kWh-t lehet a hálózati szolgáltatótól, vagy a szabad versenypiacról vásárolni. Jellemzően ez utóbbi a kedvezőbb. Jelenleg a piacon a legjelentősebb szereplők: ELMŰ-ÉMÁSZ Energiakereskedő Kft, E.ON Energiakereskedelmi Kft, DÉMÁSZ Zrt., MVM Partner Zrt, JAS Budapest Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt, CYEB Energiakereskedő Kft, Budapesti Energiakereskedő Kft, NKM Áramhálózati Kft., CEZ Magyarország Kft. Árajánlat kérésre jellemzően tízoldalas szerződés tervezetet küldenek. Fontos ezeket alaposan átolvasni, értelmezni, mert minden részlet, amin átsiklunk, nagyobb fogyasztónál igen komoly pénzügyi következményekkel járhat.

Éves 1.000 MWh fogyasztásig elégséges egy körös, felette kétkörös pályáztatást érdemes tartani. Az árajánlatokban megjelenő különböző paraméterek összehasonlítása és értékelése időt, türelmet és szaktudást igénylő feladat.

A Gazdasági Kalauz következő lapszámában a gázenergiával kapcsolatos tudnivalókat járjuk körbe.