INTRASTAT adatszolgáltatás - a változásokról január 22-én

Szerző: Erdősné Sz. Zsuzsa | 2019. január 2.

Az Intrastat adatszolgáltatás változások számos Fejér megyei vállalkozást érintenek, akik bérmunkát végeznek, illetve akiknek külkereskedelmi forgalma jelentős. 2019-től az adatszolgáltatást kizárólag KSH-ELEKTRA rendszeren keresztül lehet teljesíteni. Az új rendszerre való átállást, a vállalkozások felkészülését támogatja a kamara által szervezett KSH tájékoztató: 2019. január 22-én (kedden) 10.00-12.00 óra között a Gazdaság Házában. A részvétel térítésmentes.

 

A részvétel minden érdeklődő számára térítésmentes, de feltétel az előzetes regisztráció (online jelentkezés a lap alján). A tágabb régió vállalkozásait is szívesen fogadjuk. 

A program 10,00-12,00 óraközött kerül megrendezésre. 

Előadók: 

Borbély András, főosztályvezető, KSH Üzleti szolgáltatások adatgyűjtési főosztály

Nagy Marcell, osztályvezető, KSH Üzleti szolgáltatások adatgyűjtési főosztály, Külkereskedelem-statisztikai adatgyűjtő osztály

 

Kiket érint?

 

Adatszolgáltatási küszöbértékek

1. Beérkezés esetén 170 millió Ft, kiszállítás esetén 100 millió Ft.

2. A bérmunka (41, 42, 51, 52) ügyletek bármelyikét jelentő gazdasági szervezetekre egyedi szabályozás vonatkozik. Ha a gazdasági szervezet egyik irányban adat-szolgáltatásra kötelezett, másik irányú forgalmát is köteles – küszöbértéktől függetlenül – jelenteni.

 

A küszöbértékek az alábbiak szerint határozzák meg az adatszolgáltatási kötelezettséget:

Az OSAP 2010 nyilvántartási számú Intrastat kiszállítás kérdőív kitöltésére kötelezettek azok a gazdasági szervezetek, amelyek EU tagállamokba történő kiszállításainak éves értéke meghaladja a 100 millió forintot. Azok a gazdasági szervezetek, amelyeknek 51-es, illetve 52-es kódú bérmunka ügyletei (is) vannak, vagy EU tagállamokba történő kiszállításainak éves értéke meghaladja a 14 milliárd forintot statisztikai érték jelentésére is kötelezettek. (100 millió és 14 milliárd forint között az adatszolgáltatónak csak az 51-es, illetve 52-es kódú ügyleteiről kell statisztikai értéket közölnie.)

Az OSAP 2012 nyilvántartási számú Intrastat beérkezés kérdőív kitöltésére kötelezettek azok a gazdasági szervezetek, amelyek EU tagállamokból történő beérkezéseinek éves értéke meghaladja a 170 millió forintot. Azok a gazdasági szervezetek, amelyeknek 51-es, illetve 52-es kódú bérmunka ügyletei (is) vannak, vagy EU tagállamokból történő beérkezéseinek éves értéke meghaladja az 5 milliárd forintot statisztikai érték jelentésére is kötelezettek. (170 millió és 5 milliárd forint között az adatszolgáltatónak csak az 51-es, illetve 52-es kódú ügyleteiről kell statisztikai értéket közölnie.)

A gazdasági szervezet a naptári év azon hónapjától köteles Intrastat adatszolgáltatást teljesíteni, amikor az előző tizenkét havi Intrastat-jelentésének, vagy annak hiányában áfa-bevallásában szereplő közösségi beszerzésének, illetve közösségi értékesítésének összesített értéke meghaladja az adatszolgáltatási küszöbértéket.

 

Bővebben az Intrastat körbe tartozó adatszolgáltatásokat érintő 2019. évi változásokról:


Megváltozik az adatszolgáltatás beküldési módja, változik a kérdőíveken jelentendő adatok köre. 

A 2019. 01. havi jelentést már kizárólag a KSH-ELEKTRA rendszeren keresztül lehet teljesíteni. A https://intrastat.ksh.gov.hu elérési útvonalon található adatgyűjtő rendszer (Intrastat E-star) 2019. január végével megszűnik. A 2018. év hónapjaira vonatkozó adatszolgáltatásokat még az Intrastat E-star rendszeren keresztül kell teljesíteni. A 2018-as évre vonatkozó adatjavításokat csak január végéig tudja az Intrastat E-star rendszer fogadni. 
Megváltozik az adatgyűjtést végző szervezet is: az adatgyűjtéseket jövő évtől a Központi Statisztikai Hivatal munkatársai végzik az eddig végrehajtó Kopint-Datorg Kft. helyett.

A kérdőíveken jelentendő adatoknál a „Fuvarozási mód” és a „Szállítási feltétel” mindkét irányban, az „EU-n kívüli rendeltetési ország” kiszállítás irányban törlésre kerülnek. A Kiszállítás kérdőívre felkerül a „Származási ország” és a „Partner adószáma”, melyek kitöltése 2019-ben még önkéntes lesz, de várhatóan – az európai uniós jogszabályok változása miatt – 2020-tól kötelező lesz a jelentésük. 
További fontos változás, hogy a KSH-ELEKTRA kérdőívben az adatoknak tétel szinten összesítve kell szerepelniük: amennyiben a tételek minden paramétere (termékkód, ügyletkód stb.) megegyezik, akkor ezek összevonása havonta kötelező.

Az Intrastatra vonatkozó információk bővebben megtalálhatóak: http://www.ksh.hu/intrastat Az Intrastat kérdőívek kitöltésével kapcsolatban a KSH az Intrastat_atallas_2019@ksh.hu e-mail címen áll az adatszolgáltatók rendelkezésére.


A kézi kitöltés mellett a KSH-ELEKTRA rendszerben is lehetőség van adatfájlok feltöltésére, de a KSH-ELEKTRA rendszer XML adatfájlokat kezel.

Helyszín: Gazdaság Háza - Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Székesfehérvár, Hosszúsétatér 4-6.
Időpont: 2019. 01. 22. 10:00 - 2019. 01. 22. 12:00
Jelentkezés határideje: 2019. 01. 21. 17:00