Üdvözöljük a

Rugalmas és kiszámítható oktatási rendszerre lenne szükség | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Rugalmas és kiszámítható oktatási rendszerre lenne szükség

Szerző: Vathy Szonja | 2018. május 30.

A Fejér Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság (MFKB) öt éve alakult meg azzal a céllal, hogy a megyei oktatás és képzési rendszer jobban idomuljon a gazdaság igényeihez. Arról, hogy mik voltak az elmúlt évek tapasztalatai, mennyiben segített a bizottság ennek a célnak a megvalósításában, a bizottság tagjait kérdeztük.

Az MFKB 2013 óta végzi munkáját, meghatározza a megye szakképzés-fejlesztési koncepcióját, rögzíti mely szakmák tartoznak bele a hiányszakmák körébe és javaslatot tesz arra, hogy melyek azok a képzési területek, melyeknek tanulását ösztönözni kell.  A bizottság munkájának elősegítésére több szervezet is delegált tagokat, az FMKIK-tól Dávid Lajos, az MFKB elnöke, a Fejér Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztályától Buday Attila, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér Megyei Igazgatósága részéről Kiss Norbert Ivó, és a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácstól pedig Budai Angéla és Lászlóné Kenyeres Krisztina segíti a bizottság munkáját. 

A bizottság tagjait kérdeztük arról, hogy az elmúlt öt évben, a bizottság megalakulása óta, milyen tapasztalatokkal gazdagodtak.

 

Dávid Lajos, elnök, MFKB

Az MFKB hatásköre kiterjed minden olyan kérdésre, amelyre befolyásolja a megyei szakképzés fejlesztésének előmozgatását. Jogköre vonatkozik az iskola rendszerű és az iskolarendszeren kívüli szakképzésre egyaránt. A bizottság hozzájárul a szakképzés minőségéhez, vonzóbbá tételéhez, a szakképzésben tanulok létszámának növeléséhez, biztosítja a gazdaság számára megfelelő számú színvonalas szakképzett, megbízható versenyképes munkaerőt - részletezte Dávid Lajos a Fejér Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság jelentőségét, szerepét.

 

Budai Angéla, MFKB tag

A gazdasági versenyképesség fenntartása, fejlesztése az oktatást, ennek részeként a szakképzést, a felsőoktatást és a felnőttképzést, eddig nem ismert módon a fenntartható fejlődés „szolgálatába” állítja, egyúttal új személetmódot követelve a képzés formális és nem formális lehetőségeinek biztosításában.  A gazdaság fejlődése sokkal gyorsabb, mint az oktatásé, ezért legfeljebb követni lehet az irányokat folyamatos egyeztetésekkel, újra- és újra tervezéssel. Nagyon fontos lenne a kiszámíthatóság az oktatásban és nagyobb szintű rugalmasság - mondta el Budai Angéla arra a kérdésre válaszolva, hogy mennyire képes lépést tartani az oktatás, annak fejlődése a gazdasági igények változásával.

 

Buday Attila, MFKB tag

Míg 2013-ban a hiányszakmák körét 10 szakmában határozták meg, addig a 2018-as évre a számuk már megduplázódott. 2017 óta megfigyelhető, hogy a festő, mázoló, tapétázó; autószerelő; gépgyártástechnológiai technikus munkakörökben is nagy lenne a kereslet, de a hajlandóság a szakmák elsajátítására alacsony.

Vannak olyan szakmák, amik már a 2013/2014-es év óta folyamatosan a hiányszakmák körét képezik, ilyenek például a gépi forgácsoló, hegesztő, villanyszerelő, kőműves és hidegburkoló, szerszámkészítő, szociális gondozó és ápoló. Ezek szinte kivétel nélkül az elmúlt 5 évben az alapját adták annak a listának, mely az évek során fokozatosan kibővült - fejtette ki Buday Attila az elmúlt öt év hiányszakmák körének változásával kapcsolatban.

 

Lászlóné Kenyeres Krisztina, MFKB tag

A Fejér Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság 25 hiányszakmát határozott meg: egyre több élelmiszer, mezőgazdasági és gépészeti szakképesítéssel rendelkező emberre lenne szükség. A bizottság által megállapított szakmák oly mértékben hiányszakmák, hogy véleményem szerint ezek kezelése, megoldása hosszú évek alatt oldható meg, így várhatóan a következő években ebből a körből sajnos nem fognak kikerülni - mondta el Lászlóné Kenyeres Krisztina a következő évek hiányszakmáival kapcsolatban.

 

Kiss Norbert Ivó, MFKB tag

Az ösztöndíj rendszer bevezetése óta több a jelentkező és azoknak, akiket alapvetően is vonzott egy bizonyos hiányszakma ez egy remek lehetőség. Vannak viszont olyan diákok, akiket csak az ösztöndíj érdekel, a szakma nem - ebből a szempontból sajnos nem célravezető a rendszer, hiszen ezek a tanulók később nagy valószínűséggel más irányba indulnak.  A duális formának köszönhetően az iskolapadból kikerülök szakmai tudása jóval magasabb szintű, ami a vállalkozásoknak sokat jelent, hiszen nem nekik kell az alapokat megtanítani a munkavállalóknak - mondta el Kiss Norbert Ivó arra a kérdésre válaszolva, hogy milyen hatással volt az ösztöndíj rendszer és a duálisképzés az oktatásra a hiányszakmák tekintetében.