Cookie / Süti tájékoztató
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy az fmkik.hu honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
bővebben
Elfogadom
AA

Meghatározó szereplőként a duális képzésben

2023. szeptember 05.

A Damniczki Cukrászmanufaktúra több, mint 30 éves múltra visszatekintő családi vállalkozás. Szakmai tevékenységük magas színvonalú, személyes példamutatással, meghatározó szereplőként vannak jelen a duális szakképzésben, több, mint két évtizede. aktívan részt vesznek a jövő generációjának gyakorlati képzésében. A vállalkozás példamutató, felelősségteljes tevékenységét 2019-ben Etikus Vállalkozó Díj kitüntetéssel ismerte el a Fejér Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara. 

Damniczki Balázs és édesanyja 1992-ben nyitották meg első cukrászdájukat az Új Csóri úton. 2010-től Balázs és felesége, Bernadett vezetik a vállalkozást. 2018-tól egy új cukrászdával is büszkélkedhetnek Székesfehérvár történelmi belvárosában. Rendszeres résztvevői a hazai és nemzetközi fagylaltversenyeknek, kínálatukban sütemények és saját márkás szaloncukor is szerepel. A Gazdasági Kalauz szeptember 6-án megjelent lapszámához interjú készült Damniczki Balázzsal, amelyet az alábbiakban is közzéteszünk. 

Huszonnégy évvel ezelőtt kezdték a tanulóképzést. Milyen tapasztalatokat gyűjtöttek?

A duális képzés akkor jó, ha minden fél nyertesnek érzi magát. Kezdetben mi is így éreztük. 2010-ben már 23 tanulónk volt. Később változtak a képzési feltételek, túl sok lett a feladatunk és a gyerekekkel is voltak gondok, sokan jöttek problémás családokból…Abbahagytuk.  

Három év kihagyás után most mégis vannak tanítványaik…

Változtak a feltételek, így nyáron már három érettségizett tanulót fogadtunk. Technikus képzésre jártak, lelkesek voltak, csakúgy, mint a felnőttképzésben minket választó kolléganők. Volt köztük közgazdász, banki szakember, de még jogász is. Szakmát váltottak.

Volt úgy, hogy tanítványból lett munkatárs?

Többször is. Egy adott sütemény elkészítése műhelyenként változik. Vannak fix receptek, de amúgy ahány ház, annyi szokás. Egy tészta nyújtásából is meg lehet mondani, ki volt a szakoktató. Nekünk is van saját stílusunk. A diákjaink ebbe tanultak bele. Az átnevelés sokkal nehezebb. 

A szakma megbecsültsége összefügg azzal, hogy hányan választják. A gasztronómiában vannak sztárséfek. Cukrászoknál?

Valahogy a mi szakmánk kevésbé van szem előtt, hazai sztárcukrászról alig hallani, de ez így van Nyugat-Európában is.  Az a jó, ha van belső késztetés, mint nekem a nagymamám süteményei vagy az a szakmai kihívás, hogy természetes alapanyagokból készítsek ízletes fagyit.

Önök készítették 2013-ban az év fagylaltját, 2014-ben Magyarország tortáját, 2017-ben egy fagyival Európa-bajnoki döntőbe kerültek és folytathatnám a sort. Érzi ennek az ösztönző erejét?

Mindenre hat ez, a rendelésekre, a vevők elvárásaira és arra is, hogy a cukrásztanulók szívesebben választanak minket.  Mi pedig örömmel fogadjuk őket…