Cookie / Süti tájékoztató
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy az fmkik.hu honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
bővebben
Elfogadom
AA

Új besorolás a vendéglátóknak - bejelentési kötelezettség március 31-ig

2021. január 06.

2021. január 1-jétől korszerű és új besorolási rendszer jött létre, amely segítségével megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata. Az Áfa törvény, az üzemeltetők fő tevékenysége, és a hatályos jogszabályok szinkronizálásával létrejött új besorolás, december 22-én jelent meg. A részletszabályokat a 634/2020. (XII. 22.) Korm. rendelet tartalmazza. 

Január 1-jétől létrejött új rendszer lehetővé teszi az ágazat megfelelően szegmentált és átlátható irányítását. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a vendéglátásszakmai szervezetek álláspontja szerint a magyarországi vendéglátás fejlesztéséhez elengedhetetlenné vált a vendéglátóhelyek működését, ellenőrzését és típusát rögzítő jogszabály módosítása. Az eddig hatályban lévő jogszabályok több szempontból is elavultak voltak: a termékkör szerinti besorolás nem volt egyértelmű, a termékkörök pedig nem voltak összhangban a hatályos áfa-törvénnyel. A statisztikák a jogszabályban meghatározott típusokon alapultak, azonban az üzemeltetők főtevékenysége és a fő termékkör nem határozta meg egyértelműen a vendéglátóhely típusát. Az új  szakmai tematika segítségével pontosan behatárolhatóvá váltak az egyes vendéglátóhely-típusok közti különbségek, ezáltal felállt egy korszerű, a ma piacon lévő üzlettípusokhoz igazodó kategóriába sorolási rendszer.  

A december 22-én megjelent a 634/2020. (XII. 22.) Korm. rendelet felsorolja az egyes vendéglátóhely üzlettípusokat, és tartalmazza ezek jellemzőit is.

A vendéglátóhelyek új üzlettípusai:

  • étterem;
  • büfé;
  • cukrászda;
  • kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely;
  • italüzlet, bár;
  • zenés-táncos szórakozóhely;
  • munkahelyi / közétkeztetést végző vendéglátóhely;
  • gyorsétterem;
  • rendezvényi étkeztetés;
  • alkalmi vendéglátóhely.

Az új rendszer 2021. január 1-jén hatályba lépett, a vendéglátó üzleteknek legkésőbb március 31-ig kell bejelenteniük az új besorolás szerinti változást a jegyzőnek.

Az MTÜ szerint az új rendszer előnyei:

  • lehetőséget ad a specifikus szabályozásra,
  • csökkenhetnek az egyes vendéglátóhelyek adminisztratív és üzemelésre vonatkozó terhei,
  • hatóságok elvárásai egyértelműbbé válnak,
  • adatszolgáltatási mechanizmus gyorsabbá válik esetleges vészhelyzet fennállásakor.

Forrás:

https://turizmus.com/szallashely-vendeglatas/miert-kellett-uj-besorolas-a-vendeglatohelyeknek-1173035