Cookie / Süti tájékoztató
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy az fmkik.hu honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
bővebben
Elfogadom
AA

A tanulók frissen tartják gondolatainkat

2021. szeptember 16.

- A tanulókkal való foglalatosság nem elvesz a tudásunkból, épp ellenkezőleg: folyamatosan frissen tartja gondolatainkat, nem tudunk a hétköznapok szürkeségébe belelaposodni. – vallja Csuta Zsolt a Csákváron már 1992 óta üzemelő, tradicionális és a legújabb kor divatjának megfelelő süteményeket és tortákat kínáló, országosan is kiemelkedő fagylaltválasztékkal rendelkező Csuta Cukrászda tulajdonos ügyvezetője.

Csuta Zsolttal beszélgettünk.

A cikk elolvasható a legújabb GAZDASÁGI KALAUZBAN is.

Vállalkozásunk folyamatosan fejlődik, szemléletünk kezdetektől fogva nem változott semmit, mindig igyekszünk azt elérni, hogy aki egyszer bejön hozzánk, az ismét vágyjon rá, hogy visszatérjen üzletünkbe. Ebből fakadóan családias légkörben igyekszünk dolgozni, és a vendégeinket is lehetőség szerint így fogadni.

A tanulóképzés már régen is foglalkozatott, régen is volt mindig tanulónk, hol jobb, hol kevésbé jó, de igyekeztünk mindig a lehető legtöbbet kihozni mindegyikből. Így aztán van olyan tanítványom, aki itthon egy másik cukrászdában vezetőcukrász, illetve egy másik külföldi cukrászdában is volt vezető cukrász. De nem csak a tanulók részére tartom fontosnak a képzéseket, hanem mind magam, mind kollégáim részére is, hiszen a mai kollégáimat is segítettem a mestervizsga elvégzésében, illetve saját tanítványaink maradtak is dolgozni nálunk. Sajnos elég sokan a hétvégi munka miatt hagyják el ezen szép szakmát.

Sajnálatosnak tartom, hogy ezekre a vendéglátós szakmákra érkező gyerekek - tisztelet és öröm a kivételnek -, elég hiányos matematikai tudással érkeznek az általános iskolákból. Ezeknek a hiányoknak megoldásával is küszködnünk kell, hiszen ezek elengedhetetlenek a cukrász szakmában az önálló munkavégzéshez. A tanulókkal való foglalatosság nem elvesz a mi tudásunkból, hanem épp ellenkezőleg, folyamatosan frissen tartja gondolatainkat. Nem tudunk a hétköznapok szürkeségébe belelaposodni. Ha egy gyerek nem tud egy feladatot megoldani, akkor tőlünk várja a választ, és ez a válasz nem lehet bizonytalan, hisz ő csak akkor bízik meg az oktatójában, ha arra a kérdésre biztos, határozott és jó iránymutatást kap.

8. éve a Felcsúti Letenyey Lajos Iskolában is tanítok cukrászatot (elméletet és gyakorlatot is). Diákjaink több országos versenyen első és más elismert helyezéseket is szereztek munkájukkal. Ez természetesen öröm, bíztatás és feltöltődés mind az iskola, mind a felkészítő tanár számára. Így megtaláljuk a mindennapi megújulásnak is a lehetőségét és értelmét. A képzések folyamán nagyon fontosnak látom a következetesség betartását. Mert eredményeket nem tudunk csak fáradságos munka alapján elérni. Hiszen gondoljunk bele, hogy a sportolók mennyi plusz munkát tesznek bele egy-egy eredmény eléréséhez, ez nálunk sincs máshogy. Tapasztalatom alapján meg kell mutatni mindent a gyerek számára a szakma szépségéből, hogy legyen nekik is kedvük ezt életcélként választani, de törekednünk kell arra, mind munkahelyi, mind gazdasági, és mind állami szinten, hogy ezekben a vendéglátós szakmákban is minden abban dolgozó számára életpálya modellt tudjuk kialakítani, és kínálni, az összes munkatárs számára. Ezen átalakulások jelenleg is zajlanak, folyamatosan keressük a hozzá vezető utat, nagyon örülnénk neki, ha állami intézkedések is igazodnának a mi törekvéseinkhez.

Jelenleg olyan agilis, temperamentumos fiatalokra (tanulókra) lenne szüksége a szakmának, akik jó állóképességgel, széles látókörrel, esetlegesen nyelvtudással rendelkeznek, akik nem azért nem végeznek el egy főiskolát, egyetemet, mert nem tudnak, hanem , mert ezen szakmák elsajátításában tudnának kiteljesedni, belőlük válhatnának az új „szakik”, akik nem csak a sablon feladatokat tudják megoldani, hanem új technológiákat, recepteket és inspiráló ötleteket hoznának a szakmákba. Vallom, hogy ezen tudásukat, csak tanulás és gyakorlás útján lehet elsajátítani, ezért üzletünkben folyamatosan engedjük, és kell is a tanulóknak önállóan dolgozni, természetesen a kellő ismeretanyag megmutatása és átadása után. Igyekszünk minden tanulónak a hozzá legközelebb álló feladatokat adni, de természetesen a szakma többi részét is meg kell tanulniuk.

A tanulás és az új keresése mind a mai napig magamra és a kollégáimra nézve is örvendetesnek és erősen ajánlottnak tekintjük, ezért évente többször veszünk részt mi is megújító szakmai programokon. Jelen pillanatban üzletünkben megtalálhatóak a tradicionális és a legújabb kori divatnak megfelelő sütemények és torták is. Fagylaltválasztékunk is országosan kiemelkedőnek számít. Az új képzési rendszer elé nagy várakozással álltunk, jelenleg mi azok közé tartozunk, akik ebbe bele is vágtak, felmérve annak lehetőségét, hogy most már nemcsak a tanulónak vannak jogai, hanem a munkahelynek is, ezáltal bízva abban, hogy ez a gyerekekre inspiráló hatással lesz. Bár hiányolom a valamit valamiért elvet a rendszerből, mert ebben még nem látom azt, hogy ne a régi tendencia folytatódjon ( 10 kiképzett gyerekből 1 vagy esetleg 2 maradjon a szakmában), ehhez úgy gondolom, hogy szükség lenne a szülők nagyobb átgondoltságára is, mielőtt ide jönnek erre a területre a gyerekek.